Transparantie met IATI functionaliteit in Inventive

Ontwikkelingsorganisaties ontvangen jaarlijks veel donaties van particulieren, bedrijven en overheden. De vraag hoe deze donaties worden besteed wordt hierbij steeds relevanter. Om meer openheid en transparantie over het gevoerde beleid te bieden, wordt financiële- en projectinformatie geopenbaard via de internationaal geaccepteerde IATI standaard (International Aid Transparency Initiative). Inventive heeft voor deze IATI standaard een koppeling en werkwijze ontwikkeld in de Inventive software, zodat de financiële en projectinformatie kan worden geëxporteerd naar de IATI website.

IATI maakt gebruik van 'Open Data'. Dit houdt in dat de informatie die beschikbaar wordt gesteld aan IATI universeel toegankelijk en te gebruiken is voor en door iedereen. In de IATI databank worden deze gegevens via een standaard framework gepubliceerd, zodat data eenvoudig kan worden vergeleken. De data waar IATI gebruik van maakt is project- en financiële informatie. Inventive biedt de mogelijkheid om deze data via de diverse IATI functies te exporteren.
 

Nieuwe IATI functies in Inventive
In de gerealiseerde IATI functies vindt de invoer van IATI gegevens plaats in speciaal ontwikkelde 'eigen formulieren' die makkelijk en snel kunnen worden ingevoerd en indien nodig worden aangepast. Deze formulieren behandelen allen een apart onderdeel van het IATI proces waarbij de project en financiële gegevens worden verzameld. Tevens heeft Inventive meerdere opties gecreëerd zodat de formulieren flexibel zijn opgebouwd en de organisatie zelf kan bepalen welke informatie aan IATI ter beschikking wordt gesteld. 
 

Beschikbaarheid van IATI gegevens
Inventive heeft de IATI functionaliteit flexibel opgebouwd. Dit houdt in dat u door het instellen van diverse velden en export definities van .xml files zelf kunt definiëren welke informatie u wilt exporteren. Als u bijvoorbeeld geen informatie op boekingsregelniveau wilt publiceren dan kunt u dit instellen. Na het exporteren van de data naar een .xml bestand kan deze informatie worden geüpload op de IATI website. Na het uploaden zijn deze gegevens direct beschikbaar in de IATI Data Store waar geïnteresseerden direct de gegevens kunnen inzien. 
 

De voordelen van de koppeling tussen IATI en Inventive

  • Biedt inzicht in werkzaamheden en kosten van projecten van diverse ontwikkelingsorganisaties;
  • Wereldwijde standaard voor het publiceren van data omtrent ontwikkelingsprojecten;
  • Voldoet aan alle eisen omtrent toekomstige verplichtingen van donoren, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken;
  • Snelle en simpele invoermogelijkheden dankzij het werken met eigen IATI formulieren;
  • Flexibiliteit, zelf kunnen bepalen welke informatie in het .xml bestand wordt geplaatst. 

Meer weten over de IATI functionaliteit? Maak dan een afspraak voor een gesprek waarin u een beeld krijgt van de mogelijkheden.