Vaste activa

Bedrijven beschikken over het algemeen over duurzame productiemiddelen zoals elektronische apparatuur, auto’s, panden, etc. Deze activa wordt in de loop van het gebruik minder waard, waardoor je te maken krijgt met afschrijvingen. Het is van belang om duidelijk te registreren welke vaste activa u heeft en hoe lang de afschrijfperiode is en wat het verloop van de waardevermindering is, Inventive biedt u deze mogelijkheid met de module ‘Vaste activa’. Vaste activa is een administratieve toepassing voor het registeren en beheren van de diverse activa. Het bijhouden van uw vaste activa in een spreadsheet vergroot de kans op fouten, levert extra werk op en geeft onvoldoende inzicht in de financiële situatie. Door de vaste activa bij te houden in Inventive kunt u bij de aankoop van een vaste actief direct de afschrijvingen met de verwachte levensduur en eventuele restwaarde van het product invoeren. Hierdoor hoeft u niet maandelijks alle afschrijvingen handmatig te verwerken maar doet u dit automatisch met één druk op de knop.

Registreren van vaste activa
Al uw gegevens omtrent vaste activa worden in Inventive direct eenmalig en op één centrale plaats vastgelegd waardoor u, uzelf veel tijd bespaard. Bij het registeren van vaste activa wordt er automatisch een activanummer toegekend waardoor de financiële gevolgen direct in uw administratie worden verwerkt. Door op de tabbladen in Inventive te klikken kunt u makkelijk en snel terugvinden in welke periodes de desbetreffende activa wordt afgeschreven. Hierdoor heeft u als ondernemer altijd inzicht in uw actuele financiële situatie.

Afschrijven van activa
U kunt activa periodiek of in één keer afschrijven. U voert simpelweg de juiste gegevens in en Inventive controleert automatisch wanneer een product is afgeschreven en biedt u daarnaast de mogelijkheid om een artikel dat in zijn geheel is afgeschreven, maar nog een restwaarde bezit, definitief af te schrijven.

Het opstellen van informatieve overzichten
Alle evaluaties die van belang zijn, zijn beschikbaar. De module ‘vaste activa’ maakt het mogelijk om informatieve kwantitatieve en kwalitatieve overzichten van de beschikbare vaste activa op te stellen. U kunt deze overzichten genereren op basis van een artikel, een periode. De afschrijvingsperiode kunt u zelfs herleiden naar artikelen van meer dan 10 jaar geleden.