Snelle betalerskorting crediteuren

Om te stimuleren dat crediteuren sneller worden betaald, valt er soms te onderhandelen over een ‘snelle’ betalerskorting. Deze korting is gebaseerd op een termijn in dagen waarbinnen de factuur dient te worden betaald. Als binnen deze termijn wordt betaald krijgt de afnemer een korting op het te betalen bedrag. In Inventive is een module beschikbaar om dit proces te ondersteunen. 

Boeken van een inkoopfactuur
Bij het boeken van de inkoopfactuur worden de gegevens van de crediteurenkaart als voorstel overgenomen. De korting en de kortingstermijn worden automatisch overgenomen naar deze inkoopfactuur. Dit wordt gedaan omdat u op deze wijze eventueel kunt afwijken van de ‘standaard’ voorwaarde van de leverancier. U kunt namelijk deze waarden aanpassen op de inkoopfactuur wanneer er een afwijkende afspraak geldt.

Automatisch betalen
Alle openstaande posten, die in aanmerking komen voor betaling, worden geselecteerd met de functie ‘Automatische betalingen’. Daarmee worden de openstaande posten klaargezet voor het automatisch betalen. Er wordt hierbij een CLIEOP/SEPA bestand aangemaakt zodat deze gegevens kunnen worden ingelezen in de telebankiersoftware. Aan de hand van de op de inkoopfactuur ingegeven betalingskorting percentage wordt, wanneer van toepassing, de betalingskorting voor de desbetreffende posten berekend. De betalingskorting is berekend over het bedrag exclusief de BTW, waardoor het geen invloed heeft op de BTW. Als het bedrag niet klopt kan het bedrag van de betalingskorting nog handmatig worden aangepast in het betalingsvoorstel. Deze verandering zorgt ervoor dat er een te betalen bedrag ontstaat op basis van het openstaande bedrag.

Tot wanneer is de korting geldig?
In Inventive is eenvoudig te zien wanneer de betalingskorting geldig is. Als deze datum in het rood wordt weergegeven, houdt dit in dat de gestelde kortingstermijn is verstreken, waardoor deze niet meer mag worden toegepast. Wanneer u veel leveranciers heeft waar u een betalingskorting kunt hanteren, dan is deze module zeker een aanrader. Het bespaart u veel administratieve handelingen en nodigt uit tot het maken van kortingsafspraken met uw leveranciers.

 

 


Boeken van een inkoopfactuur

 


Geldige kortingstermijn