Budgetten

In de huidige economische tijd is het belangrijk om uw budgetten onder controle te houden. Budgetten staan onder druk. Budgetbewaking is dan ook een belangrijke factor bij veel bedrijven. Door gebruik te maken van de module budgetten wordt het bewaken van uw budgetten een makkelijke klus! Middels de module budgetten bent u in staat op grootboekrekening, kostenplaats of kostendrager een budget vast te leggen.

Het invoeren van gegevens
Dit doet u via de functie ‘budgetten op grootboekrekening’. U ziet hierbij alle grootboekrekeningen die in het rekenschema zijn opgenomen. De budgetten kunnen zowel op balans- als op exploitatierekeningen worden toegepast. U kunt één of meerdere regels aanmaken waarna u per regel het jaar, de periode en het debet/creditbedrag specificeert. Het totale budget voor de rekening wordt vervolgens bepaald door de som van de periodebudgetten. Het is dus mogelijk zelf te bepalen hoe de budgetten over de periodes worden verdeeld. De uiteindelijke doelstelling van deze functie is het vergelijken van de geboekte informatie met de budgetinformatie.

Verdeel bedrag over periode
Vanuit de button ‘bewerken’ kunt u via de optie ‘verdeel bedrag over periode’ op eenvoudige wijze een bedrag over meerdere periodes verdelen. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld een jaarbudget op een snelle wijze evenredig over de diverse periodes verdelen.

Budgetregels
Via de functie ‘budgetregels’ kunt u alle budgetregels zien. In deze functie kunt u ook regels importeren of exporteren. Dit geeft u de mogelijkheid om uw budgetregels, in bijvoorbeeld Excel, voor te bereiden. U kunt ook gebruik maken van de mogelijkheid om een budget op basis van kostenplaatsen of kostendragers aan te maken. De werking is gelijk aan het invoeren op grootboekrekening, maar kent een ander vertrekpunt. Naast de mogelijkheid om een budget toe te kennen aan een grootboekrekening en kostenplaats/drager kunt u deze zaken ook combineren. Hierdoor is het mogelijk om een budget op een grootboekrekening te specificeren naar kostenplaats en/of kostendrager.

De budgetmonitor
Als u uw budgetregels heeft ingevoerd in Inventive, dan mag een uitgebreide financiële rapportage natuurlijk niet ontbreken. Door verschillende Powerviews te maken in de budgetmonitor kunt u de budgetten vergelijken met de realisatie via verschillende inzichten, waardoor u kunt zien hoe de budgetuitputting er voor staat. 

 


Budgetoverzicht huidig jaar

 


Budgetoverzicht huidige jaar t.o.v. vorig jaar