Contact us

Desktop blijft populariteit verliezen in bedrijfsleven

Momenteel maakt 47 procent van de Nederlandse werknemers gebruik van een desktop om zijn werkzaamheden uit te voeren. In 2010 lag dat percentage nog boven de 70 procent. De desktop wordt steeds vaker vervangen door andere hardware, zoals een laptop, thin client-systemen of tablet. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile.

Computer Profile ondervroeg zevenduizend it-verantwoordelijken bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, over het gebruik van eindgebruikersapparatuur. Ondanks dat de desktop minder dan de helft van de eindgebruikerssystemen vormt, wil dat niet zeggen dat deze hardware geheel is uitgebannen in het bedrijfsleven. 77 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt nog een desktop. Dat percentage is wel gedaald ten opzichte van zeven jaar geleden. Toen werd de desktop bij 96 procent van de bedrijven ingezet. 

De daling is het sterkst bij overheids- en zorginstellingen. Daar gebruikt nog respectievelijk 65 en 58 procent van de locaties een desktopcomputer. In het onderwijs en de industrie ligt de desktoppenetratie, met 89 en 87 procent, het hoogst (zie afbeelding 1). 

 

Laptops, thin clients en tablets

De ruimte die de desktop verliest, wordt ingenomen door laptops, thin client-systemen en vanaf circa 2013 de tablet. Aan het begin van 2017 vormen tablets 6 procent, laptops bijna 29 procent en thin clients circa 18 procent van alle zakelijke eindgebruikershardware (zie afbeelding 2).
 • Laptops
  Laptops vormen 29 procent van alle eindgebruikerssystemen en komen inmiddels vaker voor dan desktops. Van alle locaties geeft 82 procent aan dat men één of meerdere laptops gebruikt, ook een dalende trend. Laptops komen het minst voor in de publieke sector. Daar geeft 78 procent van de locaties aan dat er laptops in gebruik zijn. In de commerciële sector ligt dat op ongeveer 84 procent.
   
 • Thin clients
  Thin clients komen steeds vaker voor in het zakelijke bedrijfsleven. Gaf in 2010 nog ongeveer een kwart van de doelgroep aan gebruik te maken van thin client-oplossingen, nu bedraagt dat inmiddels circa 36 procent van de bedrijfsvestigingen. Het hoogste gebruik ligt in de zorgsector (ruim 75 procent) en ook de overheid kent een relatief hoge penetratie (54 procent). Thin clients zijn het minst populair in het onderwijs (16 procent) en de ICT & Utilities-sector (18 procent).
   
 • Tablets
  De snelle toename van zakelijke tablets lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Bij 32 procent van de locaties zijn er tablets in gebruik. Dit apparaat scoort bovengemiddeld goed in de publieke sector: zowel bij de overheid, in de zorg als in het onderwijs geeft circa 40 procent van de locaties aan dat er vanuit de organisatie tablets zijn verstrekt aan medewerkers. In de transportsector (24 procent) en de industrie (26 procent) wordt de tablet het minst ingezet.
    

Apple leidt tabletmarkt

Op de markt voor eindgebruikershardware treft Computer Profile een relatief beperkt aantal spelers aan. De Nederlandse zakelijke markt voor tablets wordt aangevoerd door de iPads van Apple (82,7 procent). Samsung en Microsoft zijn de nummers twee en drie, met een respectievelijk aandeel van 6,5 procent en 4,9 procent (zie afbeelding 3).

HP en Dell
Desktops en laptops kennen voor het belangrijkste deel dezelfde fabrikanten. Koploper is HP Inc. met een aandeel van ongeveer 47 procent. Die wordt opgevolgd door Dell (ongeveer 36 procent). Lenovo is met 8,5 procent de nummer drie op de Nederlandse markt.

De laatste acht jaar zijn er voor HP en Dell nauwelijks verschuivingen in het aandeel in de installed base desktops geweest, stelt Computer Profile. Vanaf 2010 schommelt het aandeel van HP vrijwel constant rond de 47 à 48 procent. Het aandeel Dell ligt in deze periode telkens tussen de 34 en 36 procent. Lenovo heeft haar aandeel van 2010 tot nu toe vergroot van 2,5 naar 8,5 procent. Fujitsu zag het aandeel juist enkele procentpunten dalen tot 3,3 procent (zie afbeelding 4). 

Bron: https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/infrastructuur/5960971/1444691/desktop-blijft-populariteit-verliezen-in-bedrijfsleven.html

 


Afbeelding 1
 


Afbeelding 2
 


Afbeelding 3
 


Afbeelding 4